Järvien (mm. Littoistenjärvi) kunnostus kemikaaleilla

Share |

Lauantai 20.5.2017 klo 20.18 - Mikko Nikinmaa


Muun muassa Littoistenjärvi lähellä Turkua on ainakin lyhytaikaisesti saatu kirkasvetiseksi laittamalla veteen polyalumiinikloridia. Yhdiste (tai ennen kaikkea sen alumiini) muodostaa huonosti veteen liukenevan kompleksin vettä rehevöittävän ravinteen, fosfaatin kanssa. Alumiini-ioni on kuitenkin hyvin myrkyllinen erityisesti kiduksin hengittäville eläimille. Tämä onkin näkynyt kunnostuksen yhteydessä: kemikaalikäsittely on aiheuttanut sangen paljon kalakuolemia.

Kun kolmisenkymmentä vuotta sitten vesistöjen happamoituminen oli suurin ympäristöuutinen, vesien alumiinipitoisuuden nousua pidettiin yhtenä tärkeimmistä kalakuolemia aiheuttavista tekijöistä. Hyvin alhaisissa pH-arvoissa alumiini esiintyy suoraan myrkyllisenä vapaana ionina. Rehevissä järvissä pH ei koskaan ole niin alhainen, että tällaista myrkyllisyyttä esiintyisi. Sen sijaan korkeammissa pH-arvoissa alumiini muodostaa hydroksideja, jotka sakkautuvat kidusten pinnalle. Tämä vähentää eläinten hapensaantia ja tappaa ensin eläimet, jotka tarvitsevat paljon happea. Näin ollen ensimmäisinä kaloista kuolevat lohet ja siiat, sitten ahven ja lahna. Sen sijaan särki, hauki ja ruutana säilyvät hyvin hengissä. Selkärangattomista kohtuullisen varhain kuolevat ravut ja simpukat.

Polyalumiinikloridia käytetään pitämässä juomavesikin kirkkaana. Kirkas vesi ei suinkaan tarkoita, että vesi on eläimille haitaton. Käyttämämme juomavesi on usein tappavaa kaloille, erityisesti paljon happea tarvitseville lohikaloille. Niinpä - järven kunnostus ei välttämättä tarkoita sitä, että tehtäisiin paremmat olot eläimille: asia voikin olla täysin päinvastoin. Kemikaalein kirkastettu vesi voikin olla eläimille tappava.

Avainsanat: alumiini, kalakuolemat, vesien saastuminen, rehevöityminen


Kommentit

7.9.2020 15.23  Tuula

En olekaan ennen kuullut tällaisesta tavasta puhdistaa järviä. Mietin juurikin tuota, että jos vesi on näiden aineiden käytön jälkeen kaloille vaarallinen niin olisiko sitten olemassa parempi vaihtoehto, jossa kaikki elämä veden alla olisi suojassa. Ja kuinka noiden aineiden kuljetus tai lähetys hoidetaan, jotta varmistetaan, ettei aineita pääse vahingossa joutumaan maaperäämme liikaa.

7.9.2020 18.54  Mikko Nikinmaa

No ei se tavallaan ole puhdistamista vaan kirkastamista. Sillä saadaan ravinteita, erityisesti fosfori,
saostetuksi. Ei se mikään sellainen myrkky ole, että se millekään vaaraksi on, jos se ei liukene veteen ja turvota eläinten kiduksia, jolloin hapenkuljetus vaikeutuu. Esimerkiksi juomavesien kirkastamisessa sitä käytetään maailman mittakaavassa paljon eikä se meidän suolistossamme ole ongelma


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini