Uskonto, ihmisen evoluutio, populismi ja ilmastonmuutos

Share |

Lauantai 27.11.2021 klo 19:26 - Mikko Nikinmaa


Kaikki uskonnot nostavat lähimmäisenrakkauden tavoiteltavaksi hyveeksi. Näin on jopa islamissa, vaikka meidän toisin annetaan ymmärtää. Uskonsodat ja kaikki uskontojen nimissä tehty väkivalta ovat ihmisten valtakamppailua, jota minkään uskonnon henki ei tue.

Miksi lähimmäisenrakkaus ja muistakin kuin omasta lähipiiristä välittäminen ovat sitten uskontojen perusta? Tämä voi olla ihmisen evoluution tausta. Homo sapiens, nykyihminen, on ainut ihmissuvun laji, joka on säilynyt hengissä. Arkeologiset tutkimukset ovat enenevässä määrin ruvenneet päätymään johtopäätökseen, että ystävällisyys ja vieraista välittäminen ovat olleet syy tähän. Sen takia lähtökohta: tee toisille niin kuin haluat itsellesi tehtävän, on koko lajin menestyksen perusta.

Tällä hetkellä populismi ja nationalismi ovat nostaneet päätään kaikkialla. Lisäksi pienten ryhmien väkivaltainen terrorismi lisää vastakkainasettelua meidän ja muiden välillä. Usein populistit Suomessa sanovat, että maailman pelastamisyrityksien sijaan meidän pitäisi auttaa suomalaisia. Sen sijaan, että tuhlaamme rahaa kehitysapuun, meidän pitäisi hoitaa omia vanhuksiamme ja vammaisiamme. Kysymykseksi tällöin tulee se, että auttaisivatko populistit koskaan ketään muuta kuin itseään. Ainakin jos Iso-Britannian tilanne on siirrettävissä Suomeen, vastaus on eivät. Suuri syy Brexitiin, eroon EU:sta oli, että riittävä osa ihmisistä saatiin uskomaan, että EU:hun syydetty raha annettaisiin terveydenhuoltoon. Näin ei ole tapahtunut, vaan terveydenhuoltoon on tullut karmea työvoimapula, kun EU kansalaiset, joita terveydenhuollon työntekijöissä oli viidennes, ovat suurin joukoin muuttaneet pois maasta paljolti kokemansa vihamielisyyden vuoksi.

Ilmastonmuutos on koko ihmiskuntaa koskettava asia. Siinä ei paljon auta populistien kommentti, että me Suomessa teemme asiat hyvin. Sen vuoksi mitään lisätoimia ei pitäisi tehdä, jos suuret saastuttajat eivät ensin vähennä päästöjään. Ilmastonmuutoksen torjunta onkin ihmisen evoluution suuri testi. Ilmastonmuutoksen voimme torjua vain, jos todella välitämme toisista ihmisistä. Itsekkyys, oli se sitten yksilökohtaista tai kansallista, aiheuttaa ihmispopulaation romahduksen tai jopa sukupuuttoon kuolemisen. Homo sapiensin evoluution perusta, ystävällisyys ja vieraista välittäminen, on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Avainsanat: Homo sapiens, EU, lähimmäisenrakkaus, nationalismi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini