Paholaisen koneen aika

Tiistai 26.10.2021 klo 11:25 - Mikko Nikinmaa

Kun rock konsertti on niin lähellä, että korvia höristämällä sen kuulee tai kun kolmen kilometrin päässä on tuulivoimala, valitetaan lehtien palstoilla äänisaasteesta (Monet kissanomistajat sanovat tuulivoimaloiden tappavan lintuja unohtaen – tai tietämättä, että kissat tappavat satoja ellei tuhansia kertoja enemmän kuin tuulivoimalat). Nyt syksyllä, kun lehdet putoavat, on näihin verrattuna karmean äänisaasteen aika – lehtipuhaltimet ovat taas käytössä.

Suurin osa lehtipuhaltimista toimii kaksitahtimoottoreilla. Niiden melu ylittää 100 desibeliä ja yli 80 desibelin melua pidetään kuulolle haitallisena. Siispä lehtipuhaltimien käyttäjien onkin pidettävä kuulosuojaimia. Mutta entäpä lähitalojen ihmiset, jotka yrittävät tehdä työtä, nukkua tai vain kuunnella musiikkia. Mieluummin kuulen vaikka metallimusiikin jumputusta lähikonsertista kuin lehtipuhaltimen pärinää. On aika huolestuttavaa, kun katumelu jää lehtipuhaltimen melun rinnalla selvästi toiseksi.

Melusaasteen lisäksi lehtipuhaltimet ovat muunkin saasteen lähteitä. Yleisesti käytössä olevien kaksitahtimoottorien polttotehokkuus on aika kurja. Niistä vapautuu hyvin paljon käytettävän polttoaineen, kaksitahtibensiinin, ainesosia ympäristöön. Kahdeksantuntisen työpäivän aikana vapautuvien hiilivetyjen määrä on melkein sama kuin normaalin auton ajamisesta maapallon ympäri vapautuisi.

Miksi lehdet sitten poistetaan puistoista ja pihoilta? Nehän sisältävät melkein kaikki ravinteet, jotka puut ovat kesän aikana ahmineet. Kun ne poistetaan, täytyy turvautua keinolannoitukseen, mikä taas perustuu kaivostoimintaan. Jos lehdet jätettäisiin paikalleen, puistot olisivat hyvin toimivaa kiertotaloutta. Jos jotakin haluttaisiin tehdä, lehdet voi pilkkoa pienemmiksi, jotta niiden maatuminen nopeutuu. Seuraavana keväänä ruoho jo kasvaisi käyttäen lehtien fosforia ja typpeä.

Lehtipuhaltimet ovat varsinainen turhake, joiden käytöstä pitäisi päästä eroon ihmisten ja luonnon takia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: äänisaaste, hiilivedyt, lehtipuhallin, turhake