Kun Suomi on niin pieni, meidän teoillamme ei ole merkitystä ilmastomuutoksen torjunnassa - virheellinen väite

Torstai 25.11.2021 klo 13:16 - Mikko Nikinmaa

Meitä suomalaisia on vain viisi miljoonaa, joten sillä mitä me teemme, ei ole mitään merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Me suomalaiset hoidamme asiat hyvin, meitä ei pidä rankaista tiukoilla ilmastonmuutoksen torjuntamääräyksillä. Suurien ilmastomuutoksen aiheuttajien kuten Kiinan ja Intian pitää ensin ruveta vähentämään päästöjään.

Nämä kolme lausetta summaavat melkein puolen Suomen väestön kannan ilmastomuutoksen torjuntatoimiin. Siksi on aiheellista tarkastella lauseiden paikkaansa pitävyyttä. On totta, että useimmissa maissa ei tehdä läheskään samanlaisia ilmastotoimia kuin Suomessa. Osittain tästä syystä niiden tuotteet ovat halvempia kuin Suomen teollisuuden ja ympäristömääräysten puuttumisen vuoksi useat kehittyneiden maiden, kuten Suomikin, yritykset ovat ruvenneet valmistamaan tuotteita halpamaissa. Mutta käytännöllisesti katsoen kaikki saastuttavalla tekniikalla tehdyt tuotteet myydään rikkaisiin maihin. Niinpä voi sanoa, että olemme ulkoistaneet ilmastonmuutoksen aiheuttamisen, kun ostopäätöksiemme taustalla on halpa hinta. Olen sitä mieltä, että meidän hiilijalanjälkeemme pitäisi laskea myös se, miten aiheutamme ilmastonmuutosta ostotottumuksillamme. Jos tämä tehdään, voi arvioida Suomen hiilijalanjäljen 2-3-kertaistuvan. Niinpä kaikkien ilmastomuutoksen torjuntaan Suomessa ja muissa rikkaissa maissa kriittisesti suhtautuvien tahojen pitäisi välittömästi lopettaa halpojen tavaroiden osto paljon saastuttavista maista: näin saataisiin tehokkaimmin vähennetyksi paljon saastuttavien maiden päästöjä. (Samalla saavutettaisiin se ilo, että yritykset rupeaisivat investoimaan kotimaahan, kun halpa hinta ei enää ratkaisisikaan tuotteen menestystä.)

Meitä suomalaisia on vain viisi miljoonaa, mutta jokainen meistä aiheuttaa 10-30-kertaisen ympäristökuorman verrattuna keskimääräiseen afrikkalaiseen. Siispä Suomen hiilijalanjälki on sama kuin 50-150 000 000 asukkaan afrikkalaisen valtion. Tämä ei enää olekaan kovin pieni. Jos sitten halpaostoksiemme aiheuttama ympäristökuorma lasketaan mukaan, Suomi vastaa 100-450 000 000:n asukkaan afrikkalaista maata. Yhtäkkiä osuutemme ilmastonmuutoksen aiheuttamisessa nousee prosenttiin. Tämä ei enää olekaan mitätön osuus maailman hiilijalanjäljestä. Totta tietysti on, että yhden kiinalaisen hiilijalanjälki ylittää jo yhden suomalaisen hiilijalanjäljen. Mutta kun suuri syy tähän on, että rikkaiden maiden kuluttajat ostavat halpatuotteita, ostoksien lopettaminen kunnes ympäristömääräykset tulevat Euroopan tasolle olisi tehokas keino vähentää kasvihuonekaasuja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hiilijalanjälki, halpatuonti, Kiina