Vety polttoaineena ilmastonmuutoksen torjunnassa: huijaus ja mahdollisuus

Perjantai 13.8.2021 klo 14.14 - Mikko Nikinmaa

Vetyä polttoaineena on kovasti mainostettu päästöttömänä polttoaineena korvaamaan bensiini, dieselöljy ja polttoöljy. Vedystä polttoaineena ei tulekaan hiilidioksidipäästöjä vaan vain vesihöyryä sitten kun se on liikennevälineen tankissa. Mutta se, millä tavoin vetyä tuotetaan, ratkaisee, onko se hiilidioksidipäästöjä vähentävä vai ei.

Oletteko muuten huomanneet, kuinka eri öljy-yhtiöt ovat olleet ajamassa vedyn käytön lisäämistä polttoaineena? Tämä lisäsi uteliaisuuttani, kun minun oli vaikea uskoa, että niillä ei olisi mitään taka-ajatusta. No löytyihän se melkein etsimättä. Vetyä voidaan tuottaa kahdella tavalla. Näistä ensimmäisessä vety irrotetaan energian avulla maakaasusta. Käytännöllisesti katsoen kaikki öljy-yhtiöt ovat mukana myös maakaasun tuottamisessa ja kaupassa. Tällä hetkellä yli 90 % polttoainevedystä tehdään maakaasusta, koska menetelmä on nykyisin halvempi kuin vaihtoehtonsa. Vedyn irrottamisessa syntyy hiilidioksidia; päästöttömän vedyn tuottamisen hiilidioksidipäästöt ovat suunnilleen samat kuin bensiinin käytössä polttoaineena.

Toinen vedyn tuotantokeino ei aiheuta kasvihuonekaasupäästöjä, jos energia tuotetaan tuuli-, vesi- tai aurinkovoimalla. Siinä vesi hajotetaan energian avulla vedyksi ja hapeksi. Tällä hetkellä tämä vihreä vedyn tuotanto on vain alle kymmenen prosenttia vedyn kokonaistuotannosta.

Siispä, vedyn tuotantotapa ratkaisee, onko hiilidioksidivapaana polttoaineena markkinoitu vety ilmastonmuutoksen torjunnassa huijausta vai hyvä keino.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maakaasu, hiilidioksidipäästöt, kasvihuonekaasut