Vieraslajit - hyvät ja haitalliset

Torstai 11.1.2018 klo 13.26 - Mikko Nikinmaa

Vieraslajeista on tehty ongelma, mutta siinä ei lainkaan mietitä, että ei kyse ole vieraslajeista sinänsä vaan niistä haitallisista eliöistä, jotka leviävät ihnisen toiminnan kautta. Tämän eron tiedostaminen ja ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeää. Sanasta vieraslaji on jo tullut kauhukuva, mutta...

Kun syömme perunoita, jotka on kasvatettu Suomessa, nautimme vieraslajin mukuloita. Itse asiassa melkein kaikki viljelykasvimme ovat vieraslajeja - emme voisi syödä pullaa, kotimaisia tomaatteja yms. jos vieraslajeja Suomessa ei hyväksyttäisi. Itse asiassa koko kasvinsuojelu joutuisi kummalliseen valoon, kun niin hyönteismyrkyillä kuin rikkaruohomyrkyillä pyritään usein estämään vieraslajin aiheuttamat haitat vieraslajille. Myös lihansyöjät kärsisivät - niin naudat, siat kuin kanatkin ovat täällä vieraslajeja. Useat lemmikkieläinten ystävätkin järkyttyisivät - kissat, koirat ja hevoset kuuluvat kamalaan vieraslajien joukkoon.

Niin, niin, voivathan vieraslajit olla osa maanviljelyä tai lemmikkieläimien pitoa, mutta ei vieraslajeja saisi tulla luontoon, sanoo lukija edellisen kappaleen jälkeen. Tämä sama ihminen voi kuitenkin ihailla perinnemaisemaa ja olla sitä mieltä, että siilit ovat söpöjä. Suuri osa kauniiden kukkaniittyjen kukista on vieraslajeja. Ne eivät vain leviä yhtä aggressiivisesti kuin lupiinit ja kurtturuusu, jotka usein hävittävät aiemmin paikalla kasvaneita vieraslajeja. Ja sitten se siili - se on levinnyt suurimmaksi osaksi ihmisen levittämänä. Hyvä, että niitä jää auton alle, tulee kamala vieraslaji sitä kautta ainakin vähennetyksi jos ei tuhotuksi. Vielä luonnon vieraslajeja: suurimmalta osalta Etelä-Suomen suuret peurakannat ovat vieraslajia.

Mielestäni ei pitäisikään leimata vieraslajeja haitallisiksi vaan puhua yleisesti haitallisista lajeista. Usein ne ovat ihmisen vahingossa tai tahallaan levittämiä kuten rotat ja lupiinit, mutta usein eivät, vaan ovat joko Suomen alkuperäislajeja tai itsekseen levinneitä tulokaslajeja kuten merimetso, valkoposkihanhi tai liejutaskurapu.

Ja kohta onkin taas aika nauttia vieraslajista - kyllä kahvipullaa taas kaipaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kulttuurimaisema, haitalliset eliöt, kaukokulkeutuminen