Kierrätetään muovia, mutta miten?

Tiistai 23.1.2018 klo 9.38 - Mikko Nikinmaa

Muovijätteiden haitat ovat ilmeisiä ja ihmiset olisivatkin kovasti halukkaita pitämään huolen siitä, että muovit kerättäisiin tehokkaasti. Tässä on vain yksi ongelma, muovinkeräys ei toimi. Käytännössä 2016 alusta muovituotteiden valmistajien ja jakelijoiden vastuulla on ollut muovin keräys. Tämä ei kuitenkaan toimi niin, että muovin kierrättäminen olisi vaivatonta. Ei voi odottaa, että ihmiset kulkisivat kilometritolkulla muovijätteensä kanssa etsien paikkaa, jonne sen voisi laittaa. Tuottajat ovatkin tässä toimineet asetuksen kirjaimen eivätkä päämäärän mukaan. Päämääränähän on muovin saaminen kierrätykseen. Tämä ei ole mahdotonta, kuten tehokas paperinkeräys osoittaa. Onkin huvittavaa, että paperi kierrätetään paljon tehokkaammin kuin muovi. vaikka sen aiheuttamat ympäristöhaitat ovat muoveja huimasti pienemmät. Kun kerran asetus vaatii muovituotteiden valmistajat ja jakelijat vastuuseen muovin keräyksestä, ja yhteiskunta haluaa muovin häviävän ympäristöstä, voisikin ajatella, että yrityksille tulisi haittavero, joka olisi riippuva muovin palautuksen tehokkuudesta: esimerkiksi jos yli 50 % valmistetusta muovista palautetaan (määrä joka on vaivatta saavutettavissa) maksua ei olisi ja tästä alaspäin maksu kasvaisi niin, että nykyisellä keräysasteella yritysten ei kannattaisi olla lisäämättä muovin keräyspisteitä. Porkkanana toimisi kustannusten pieneneminen, jos keräys on tehokasta ja keppinä kustannusten nousu, jos keräys ei toimi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muovisaaste, jätteiden keräys

Haitallinen turhake

Tiistai 19.9.2017 klo 13.29 - Mikko Nikinmaa

Munien keittäminen on keittiötöistä yksinkertaisin. Ei tarvitse osata muuta kuin kääntää lieden keittolevyn katkaisin kuumentamaan. Lisäksi kovaksikeitetyn munan valmistaminen on nopeaa - munan tarvitsee olla kiehuvassa vedessä alle kymmenen minuuttia. Munan kuori puolestaan on mitä parhain suojapakkaus; sen sisällä keitetty muna säilyy hygieenisesti käyttöön asti. Ei siis ole mitään syytä vuoden haitallisimman turhakkeen kehittämiseen.

Joku "tuotekehittäjä", vai pitäisikö sanoa päätön kana kun on kananmunasta kysymys, on nyt tehnyt oivan innovaation: keitetään ja kuoritaan kananmuna ja laitetaan se sitten muovipakkaukseen, jotta kiireiset nykypäivän ihmiset saavat munan syödäkseen. Siinä ei paljon paina se, että muovisaaste on viime aikoina hälyttävästi lisääntynyt. Kaikissa valtamerissä on suuria, pääosin muoviroskasta syntyneitä jätepyörteitä ja jopa kaikissa Suomen vesissä on aikamoisia mikromuovimääriä (joiksi kaikki muovit pitkän päälle pilkkoutuvat). Suurin osa pitkin ja poikin ympäristöämme heitetyistä roskista on erilaista muoviroskaa. Tilanne on jo ruvettu tiedostamaan eri maissa ja esimerkiksi jotkut valtiot ovat kieltäneet muovikassien myynnin kaupoissa. Ja tänä aikana, kun muovien haitallisuus on yleisesti tiedostettu, elintarvikealan tuotekehittäjä kehtaa tuoda markkinoille varsinaisen turhakkeen.

Vähintä, mitä valtiovalta voisi tälle tuotteelle tehdä, on laittaa haittavero, joka olisi 95 % tuotteen hinnasta. Haittaveron tulot voisi käyttää siihen, että palkataan ihmisiä puhdistamaan puistoja ja tienvieriä niihin kertyvistä muoviroskista. 

1 kommentti . Avainsanat: muovisaaste, ympäristön pilaantuminen