Uskonto, ihmisen evoluutio, populismi ja ilmastonmuutos

Lauantai 27.11.2021 klo 19.26 - Mikko Nikinmaa

Kaikki uskonnot nostavat lähimmäisenrakkauden tavoiteltavaksi hyveeksi. Näin on jopa islamissa, vaikka meidän toisin annetaan ymmärtää. Uskonsodat ja kaikki uskontojen nimissä tehty väkivalta ovat ihmisten valtakamppailua, jota minkään uskonnon henki ei tue.

Miksi lähimmäisenrakkaus ja muistakin kuin omasta lähipiiristä välittäminen ovat sitten uskontojen perusta? Tämä voi olla ihmisen evoluution tausta. Homo sapiens, nykyihminen, on ainut ihmissuvun laji, joka on säilynyt hengissä. Arkeologiset tutkimukset ovat enenevässä määrin ruvenneet päätymään johtopäätökseen, että ystävällisyys ja vieraista välittäminen ovat olleet syy tähän. Sen takia lähtökohta: tee toisille niin kuin haluat itsellesi tehtävän, on koko lajin menestyksen perusta.

Tällä hetkellä populismi ja nationalismi ovat nostaneet päätään kaikkialla. Lisäksi pienten ryhmien väkivaltainen terrorismi lisää vastakkainasettelua meidän ja muiden välillä. Usein populistit Suomessa sanovat, että maailman pelastamisyrityksien sijaan meidän pitäisi auttaa suomalaisia. Sen sijaan, että tuhlaamme rahaa kehitysapuun, meidän pitäisi hoitaa omia vanhuksiamme ja vammaisiamme. Kysymykseksi tällöin tulee se, että auttaisivatko populistit koskaan ketään muuta kuin itseään. Ainakin jos Iso-Britannian tilanne on siirrettävissä Suomeen, vastaus on eivät. Suuri syy Brexitiin, eroon EU:sta oli, että riittävä osa ihmisistä saatiin uskomaan, että EU:hun syydetty raha annettaisiin terveydenhuoltoon. Näin ei ole tapahtunut, vaan terveydenhuoltoon on tullut karmea työvoimapula, kun EU kansalaiset, joita terveydenhuollon työntekijöissä oli viidennes, ovat suurin joukoin muuttaneet pois maasta paljolti kokemansa vihamielisyyden vuoksi.

Ilmastonmuutos on koko ihmiskuntaa koskettava asia. Siinä ei paljon auta populistien kommentti, että me Suomessa teemme asiat hyvin. Sen vuoksi mitään lisätoimia ei pitäisi tehdä, jos suuret saastuttajat eivät ensin vähennä päästöjään. Ilmastonmuutoksen torjunta onkin ihmisen evoluution suuri testi. Ilmastonmuutoksen voimme torjua vain, jos todella välitämme toisista ihmisistä. Itsekkyys, oli se sitten yksilökohtaista tai kansallista, aiheuttaa ihmispopulaation romahduksen tai jopa sukupuuttoon kuolemisen. Homo sapiensin evoluution perusta, ystävällisyys ja vieraista välittäminen, on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Homo sapiens, EU, lähimmäisenrakkaus, nationalismi

Ilmastonmuutos ja Covid-sairaus - samat ongelmat

Tiistai 31.8.2021 klo 15.25 - Mikko Nikinmaa

Koronavirus on jokaista maailman kolkkaa koskettava ongelma. Australia ja Uusi Seelanti ovat pyrkineet tukahduttamaan viruksen kokonaan. Heti kun tartuntoja on havaittu, maat ovat laittaneet voimakkaita rajoituksia ja käytännössä koko maa on suljettu ulkomaalaisilta. Nyt jo näkyy selvästi, ettei tällainen maan hermeettinen sulkeminen ulkomaailmalta ole mahdollista. Kaikista toimista huolimatta virus on ruvennut leviämään. Täydellisen sulkemisen sijaan kaikki muut rikkaat maat luottavat rokotuksiin. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kaikki halukkaat saavat täyden rokotesuojan tämän vuoden kuluessa. Mutta rokotuksissakin nationalismi ja eriarvoisuus jylläävät. Jo tällä hetkellä puolet rikkaiden alueiden väestöstä ovat saaneet rokotteen kun taas esimerkiksi köyhässä Afrikassa vain kaksi sadasta on piikitetty. Kuitenkin, jotta pandemia pysyy aisoissa eikä tule aina silloin tällöin häiritsemään elämää, pitäisi meidän rikkaiden luopua itsekkyydestämme ja pitää huoli siitä, että maailman miljardit köyhät tulevat rokotetuiksi. Jopa silloin, kun ajattelemme itsekkäästi, meidän täytyy poistaa eriarvoisuus.

Ilmastonmuutos on myös koko maailmaa koskeva ongelma. Lisäksi siinäkin on mahdotonta sulkea oma maamme hermeettisesti muutoksen ulkopuolelle. Seuraavaksi aina tulee kommentit, että kyllähän me jo teemme, mutteivat nuo muut, ja että Suomi on niin pieni, ettei meidän teoillamme ole vaikutusta. Ei olekaan, jos pitäydymme nationalistisessa eriarvoisuutta ylläpitävässä ajatusmallissa. Sen sijaan, jos haluamme taistella ilmastonmuutosta vastaan, meidän on luovuttava itsekkyydestämme ja rahoitettava hankkeita siellä, missä niiden vaikutus ilmastoon on suurin. Jopa silloin, kun ajattelemme itsekkäästi, meidän täytyy poistaa eriarvoisuus.

Koronaviruksen ja ilmastonmuutoksen torjunta liittyvät siis yhteen. Molempien suurimmat ongelmat ovat nationalistinen itsekkyys ja maailman ihmisten eriarvoisuus. Vain näitä vähentämällä voidaan kumpaakaan torjua tehokkaasti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eriarvoisuus, nationalismi, pandemia

The World Is Burning

Sunnuntai 25.8.2019 klo 11.36 - Mikko Nikinmaa

Massive forest fires rage in Amazonas, mainly Brazil, in Indonesia, in Siberia, in Alaska, in Canary Islands…Probably Portugal, Spain, California and Australia are next in line. In several of the Amazonian fires it is clear that they are intentionally started to clear the unproductive rainforest to economically productive agricultural land to produce especially soya beans (and to less extent cattle and different crops). The present President Bolsonaro has said that the international concern about Brazilian wildfires is to slow down the development of Brazilian economy. This is another example of how the nationalistic agenda surpasses what is needed to maintain a healthy earth. In this nationalistic rant it is forgotten that the Amazonian rainforest actually keeps the temperatures down and generates rain that is needed worldwide to maintain agricultural production. When the forest is cut, first the drier parts of the area turn into savanna and with time into desert. One has earlier had forest in a large part of Sahara. To maintain a healthy earth one thus needs a change from nationalistic thinking to globalism, but not the globalism that has earlier been mainly Savanni.jpgthought of as economic globalism. Instead we need environmental globalism.

The huge difference between the two has become apparent in the reaction of many European politicians to the negotiated trade deal with South American countries (as the most important partner Brazil) and European Union. As far as I have understood, the agreement has the provision that it may not be accepted by EU, if the Paris Climate Accord is not followed (mainly by South American countries). The intentional ignition of the forest fires is certainly an action against the Climate Accord. Despite this, so far only France and Ireland have indicated that ratifying the trade deal should be stopped.

Overall, the presently burning forest fires release so huge amount of carbon dioxide that they surpass the yearly emissions of at least all of Scandinavia but soon most of Europe. They contribute to the vicious circle – an increase of carbon dioxide level increases the temperature, which increases droughts and the likelihood of new, uncontrollable fires.

What we need is a change in attitudes, also in economic circles and among state leaders. Nationalism and nation states should be history just as economic globalism. Instead we need environmental globalism. If we approach the climate and other environmental problems this way, we can all live quite comfortably in the world. The technological solutions are there, if we can just stop being selfish and nationalistic, and stop the approach that economy and environmental thinking are opposites. There is no economy without livable environment.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: climate change, globalization, forest fires, nationalism