Metsästys, susiviha ja kuudes sukupuuttoaalto

Share |

Perjantai 27.10.2017 klo 16.18 - Mikko Nikinmaa


En ole aikaisemmin puuttunut suoraan siihen, mitä päivälehdet kirjoittelevat, mutta nyt Helsingin Sanomissa olivat peräkkäisinä päivinä metsästyksen lopettamisen hirvittävät vaikutukset (susien määrä lisääntyy kauhistuttavasti, hirvikuolemat liikenteessä kaksinkertaistuvat), susien aiheuttamat lapsikuolemat 1800-luvun lopussa ja kuudennen sukupuuttoaallon alkaminen. Kahden ensimmäisen viesti - kiivas metsästys on tarpeen, etteivät sudet tule ja tapa lapsiamme - on täysin ristiriidassa kolmannen kanssa - jos ihmisen vaikutus eliöihin ei vähene, useat häviävät, eikä sitten tiedä miten ihmisenkin käy.

Sukupuuttojen aiheuttajana metsästys on valitettavan yleinen syy. Ei tarvitse ottaa kuin pari lintuesimerkkiä: drontti ja muuttokyyhky. Molemmat olivat tärkeä ravinnonlähde - ensimmäinen Intian Valtamerellä seilaavien laivojen miehistöille ja jälkimmäinen köyhille amerikkalaisille. Niinpä ne pyydystettiin loppuun.

Susien aiheuttama uhka Suomessa ei todellakaan ole Helsingin Sanomien pelotteluartikkelin väärtti. Espanjan alueella elää tälläkin hetkellä useita tuhansia susia ilman, että siellä olisi merkittävää kauhua ihmisten keskuudessa. "Lapsensyöjäsudet" ovat varmaan aika samankaltainen ilmiö kuin Intian ihmissyöjätiikerit: yksilöitä, jotka olivat jostain syystä päässeet normaalista poikkeavan saaliin makuun. Petoeläintenkin suojelun kannalta tuollaisista poikkeavista yksilöistä pitää päästä eroon vaikka ampumalla, mutta koko eläinlajia ei tule siitä syystä tappaa sukupuuttoon. Ja onhan toki 2017 yhteiskunta vähän eri asia kuin 1880-luvun. Sillon Suomessa asui alle miljoona ihmistä ja maaseudun asumukset olivat usein metsän keskellä. Nykyisin ei ole montakaan paikkaa, jossa ei ihmisiä liikkuisi sen verran usein, että vähäkään tervejärkinen susi ei jää lapsia syömään.

Ja sitten kun Hesari on kahdessa jutussa saanut lukijan uskomaan, että vain kiivaalla metsästyksellä saadaan yhteiskunta säilymään, se tuo esiin, että ihmisen toimet ovat jo aiheuttamassa kuudetta eliöiden sukupuuttoaaltoa. Tämä varmaankin on totta ja ehkä siitä kannattaisi huolestua enemmän kuin susista tai hirvikolarikuolemista. Esimerkkejä löytyy niin hyönteisten kuin lintujen vähenemisestä jääkarhuista, sammakoista ja sarvikuonoista puhumattakaan.

Muuten, autot aiheuttavat useiden satojen ihmisten kuoleman Suomessa vuosittain. Kyllä niiden tappovoima on niin suuri, että auton käyttö pitäisi välittömästi kieltää.

Avainsanat: sukupuutto, petoeläimet, riista


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini