Ilmastonmuutos ja Covid-sairaus - samat ongelmat

Share |

Tiistai 31.8.2021 klo 15.25 - Mikko Nikinmaa


Koronavirus on jokaista maailman kolkkaa koskettava ongelma. Australia ja Uusi Seelanti ovat pyrkineet tukahduttamaan viruksen kokonaan. Heti kun tartuntoja on havaittu, maat ovat laittaneet voimakkaita rajoituksia ja käytännössä koko maa on suljettu ulkomaalaisilta. Nyt jo näkyy selvästi, ettei tällainen maan hermeettinen sulkeminen ulkomaailmalta ole mahdollista. Kaikista toimista huolimatta virus on ruvennut leviämään. Täydellisen sulkemisen sijaan kaikki muut rikkaat maat luottavat rokotuksiin. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kaikki halukkaat saavat täyden rokotesuojan tämän vuoden kuluessa. Mutta rokotuksissakin nationalismi ja eriarvoisuus jylläävät. Jo tällä hetkellä puolet rikkaiden alueiden väestöstä ovat saaneet rokotteen kun taas esimerkiksi köyhässä Afrikassa vain kaksi sadasta on piikitetty. Kuitenkin, jotta pandemia pysyy aisoissa eikä tule aina silloin tällöin häiritsemään elämää, pitäisi meidän rikkaiden luopua itsekkyydestämme ja pitää huoli siitä, että maailman miljardit köyhät tulevat rokotetuiksi. Jopa silloin, kun ajattelemme itsekkäästi, meidän täytyy poistaa eriarvoisuus.

Ilmastonmuutos on myös koko maailmaa koskeva ongelma. Lisäksi siinäkin on mahdotonta sulkea oma maamme hermeettisesti muutoksen ulkopuolelle. Seuraavaksi aina tulee kommentit, että kyllähän me jo teemme, mutteivat nuo muut, ja että Suomi on niin pieni, ettei meidän teoillamme ole vaikutusta. Ei olekaan, jos pitäydymme nationalistisessa eriarvoisuutta ylläpitävässä ajatusmallissa. Sen sijaan, jos haluamme taistella ilmastonmuutosta vastaan, meidän on luovuttava itsekkyydestämme ja rahoitettava hankkeita siellä, missä niiden vaikutus ilmastoon on suurin. Jopa silloin, kun ajattelemme itsekkäästi, meidän täytyy poistaa eriarvoisuus.

Koronaviruksen ja ilmastonmuutoksen torjunta liittyvät siis yhteen. Molempien suurimmat ongelmat ovat nationalistinen itsekkyys ja maailman ihmisten eriarvoisuus. Vain näitä vähentämällä voidaan kumpaakaan torjua tehokkaasti.

Avainsanat: eriarvoisuus, nationalismi, pandemia


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini