Yliopistokoulutus - onko päämääränä vain BKT:n kasvattaminen

Sunnuntai 18.6.2017 klo 11.24 - Mikko Nikinmaa

Toni Ruuskan Aalto-yliopistossa puolustama väitöskirja "Reproduction of Capitalism in the 21st Century: Higher Education and Ecological Crisis" päätyi johtopäätökseen, että yliopistokoulutus Suomessa (ja muuallakin maailmassa) on valjastettu taloudellisen tuotannon (BKT:n) kasvattamiseen ympäristöstä vähät välittäen. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Kaikissa yhteyksissä on tuotu esiin kuinka koulutuksen ja tutkimuksen päämääränä on kilpailukyvyn parantaminen.

Kuitenkaan työn lähtökohtana oleva marxilaisuuden korostus ei minusta oikein sovellu ympäristön huomioonottavaan taloudelliseen ajatteluun. Marx teki elämäntyönsä kuitenkin teollisen vallankumouksen aikoihin, jolloin ympäristöön liittyviä ongelmia ei nähty asiana sinänsä vaan oleellisesti omistukseen ja resurssien hyväksikäyttöön liittyvänä ongelmana. Tämä lähtökohta ei ole oikein hedelmällinen, vaan koko ajatusmalli vastakkainasettelusta talouden ja ympäristön huomioonottamisen välillä tulisi murtaa. Jos talous edistyisi vain silloin, kun ympäristötase paranisi, ei omistamisen ja ympäristöasioiden välillä olisi ristiriitaa.

Uusi ajatusmalli ympäristön hyvinvoinnista talouden osana olisi välttämätön nyt, kun maapallon rajat ovat selvästi tulleet monessa suhteessa vastaan. Ajatusmallin radikaali muutos ei kuitenkaan näytä olevan helppoa etenkään vanhakantaisesti ajattelevissa omistavissa ja talouspiireissä, jotka tuijottavat BKT:n muutoksiin ja talouden kilpailukykyyn ympäristön tilasta riippumatta. 

 
􀀁

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: taloudellinen kasvu; BKT; yliopistokoulutus