Mä lehden luin - Ilmastonmuutosta ei oteta vakavasti

Tiistai 3.3.2020 klo 11.05 - Mikko Nikinmaa

Tämän päivän (3.3.2020) Helsingin Sanomia lukiessani en voinut olla kiinnittämättä huomiota uutiseen, jonka mukaan Finnair lopettaa lentokompensaatiomahdollisuuden tarjoamisen. Aluksi tuohduin lentoyhtiölle, mutta onneksi luin uutisen kokonaan. Syynähän oli se, että Poliisihallitus, valtion viranomainen, tulkitsee, että ilmastokompensaation tarjoaminen on rahankeräyslain alaista, jolloin se on verotettavaa toimintaa. Tämä ei ole edes ensimmäinen kerta, kun Poliisihallitus tulkitsee vastaavalla tavalla, mielestäni ilmastotoimia haittaavasti.

Tapaus on hyvä esimerkki siitä, kuinka poliittisissa puheissa tuodaan esiin, kuinka tärkeitä ilmastomuutoksen vastaiset toimet ovat, mutta sitten kun jotakin tehtäisiin käytännössä, valtion viranomainen vesittää toimintamahdollisuuden. Tietysti on hyvä, että tekojen lainmukaisuutta valvotaan, mutta mikäli tuloksena on selkeä ristiriita sen kanssa, minkä sanotaan olevan toivottavaa, joko lain tulkintaa pitäisi muuttaa (esimerkiksi asetuksella) tai järeimmillään koko laki tulisi uudistaa.

Mikäli ilmaston hyväksi tehtäviä toimia ei saa verovapaaksi yleishyödylliseksi toiminnaksi, en ainakaan minä voi tehdä kuin yhden johtopäätöksen: Ilmastonmuutos ei ole poliittisessa päätöksenteossa tärkeää, vaikka toisin puhutaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lentokompensaatio, ilmastopolitiikka, viranomaistoiminta